УЧЕСНИЦИ ЗБОРА У ОРАШЦУ

karadjordje 4Историчар Миленко М. Вукићевић је установио да су, поред Карађорђа, на Орашачком збору од главних људи били:

прота Атанасије Антонијевић, Станоје Главаш, Хадук Вељко, Вуле Илић Коларац, Милосав Лаповац, Ђорђиц из Вишевца, Јован Крстовић из Буковика, Алекса Дукић из Бање, Арсеније Ломо, Танаско Рајић, Јанићије Ђурић, кнез орашачки Марко Савић, трговац Теодосије Марићевић, Алекса Јакобљевић, кнез из Кораћице Вићентије Петровић, кнез тополски Матија Јовичић, Михаило Баџак из Јагњила, Матија Каратошић из Копљара, Милутин Савић из Гараша, Марко Катић из Рогача "и многи други"

Подразумевајући да је то само по себи јасно, Вукићевић не увршћује у овај списак Петра Јокића, на кога се позива и чији дијалог са Карађорђем наводи на овом орашачком скупу. Дакле, 22 учесника су била и на првом скупу у Орашцу 1803. и на Сретење 1804. године.Осим ових, Миленко М. Вукићевић је утврдио још 43 учесника Збора У Орашцу на Сретење 1804. године. Процењује се да је збору укупно присуствовало око 600 људи.

Други повесник и учесник догађаја, Петар Јокић, описујући предустаничке раднје у околини (Топола, Жабаре, Сараново, Трнава, Јагњило), језгровито каже: "Поитамо у Орашац. Ту бијаше Карађорђе, Главаш, прота из Буковика и сви они који су о Св. Аранђелу били и још око 500 људи и нас 70-80. ту је већ прилично. Они се сви обрадују нама, а ми њима. И саставимо се."
По свему судећи, приближно је тачнија процена Петра Јокића о броју учесника Орашачког збора, јер његово искусно војничко око ту није могло много да погреши.