СПОМЕН ШКОЛА "ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК"

skola 04bСпомен школа је подигнута поводом 130-годишњице првог српског устанка и има занимљиву предисторију. Уочи првог светског рата 1912. год. Њ.В. краљ Петар I посетио је историјски Орашац. Тада су га сељаци замолили да се уместо споменика Карађорђу и устаницима подигне просветно здање. Краљ је обећао да ће подићи спомен школу чим заврши задужбину на Опленцу. Оно што је обећао Карађорђев унук испунио је син краља Петра краљ Александар I Карађорђевић.
karmeloПо његовом налогу 1923. год. у Орашцу је образован одбор за градњу спомен школе. У подизању тог прелепог здања, рад архитекте Петра Гачића, учествовала је цела Краљевина. Први прилог 100.000 динара дао је краљ а Дунавска бановина је обезбедила 800.000 динара. Орашани су дали радну снагу и прикупили 300.000 динара. Темељи школе освећени су 1927. године а градња, којом је руководио Г.Д. Аировић из Аранђеловца италијан из Палерма који је остао у нашој земљи од заробљеништва, завршена је 1932. године. Тако је подигнута школа у виду споменика у чију градњу је уложено око 2 милиона динара.

skola old

Свечаном освећењу школе 15. фебруара 1933. године које је у име Његове Светости Патријарха Варнаве обавио викарни епископ г. Тихон, присуствовао је Њ.В. Краљ Александар I Карађорђевић. Била је то велика народна свечаност у славу великог вожда и његових сабораца. Школа се састоји од приземља и спрата. Зидана је од лепо обрађених гранитних блокова и то са изузетном прецизношћу. Лучно засведени прозори, од којих су неки у виду трифоа, са лепо обрађеним ступцима, и низ других карактеристичних елемената и просечно обрађених детаља, дају школи изглед складно уобличене грађевине, која се одликује динамичношћу и стилским јединством.

Изнад врата, на мермерној плочи уклесан је текст који гласи:

НАРОДНА ШКОЛА - СПОМЕН НА УСТАНАК ПОД КАРАЂОРЂЕМ У ОРАШЦУ. ЗАХВАЛНА ШУМАДИЈА ПОДИЖЕ ОВАЈ ДОМ ЗА СПОМЕН И СЛАВУ ВЕЛИКОМ КАРАЂОРЂУ И ОСТАЛИМ МНОГО ЗАСЛУЖНИМ ПРЕЦИМА КОЈИ 1804. ГОДИНЕ НА ОВОМ МЕСТУ ДИГОШЕ УСТАНАК И ОТПОЧЕШЕ ВЕЛИКО ДЕЛО НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА